Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu serwis informacyjny
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W ELBLĄGU
  • Status prawny
  • Struktura organizacyjna PSSE
  • Historia PSSE
  • Wzory dokumentów, dodatkowe usługi
  • Archiwizacja dokumentów
  • Prowadzone Rejestry w PSSE
  • Kontakt
  • AKTUALNOŚCI
  • Europejski Tydzień Szczepień
  • USTAWA o Działalności Leczniczej
  • Nowa USTAWA Bezpieczeństwa Pracy
  • OSTRZEŻENE PUBLICZNE dotyczące żywności
  • DOPALACZE - gdzie szukać pomocy
  • NIE DLA CZADU
  • GRYPA
  • Szkolenia z zakresu BHiP
  • Szczepienia lisów 2016
  • Światowy Dzień Rzucania Palenia Papierosów 2016
  • OGŁOSZENIA
  • Zapytania ofertowe
  • Zamówienia publiczne
  • Nabór pracowników
  • Komunikaty
  • HIV jestem świadom SZKOLENIE
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM MIASTA ELBLĄGA
  • KOMUNIKAT dla osób prowadzących Gabinety Kosmetyczne, Studia Tatuażu, Fryzjerów
  • KOMUNIKAT DOT. PRZYPADKÓW ZAKAŹNYCH CHORÓB ODZWIERZĘCYCH
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM POWIATU ELBLĄSKIEGO
  • POWODŹ - istotne informacje w przypadku wystąpienia Żywiołu
  • KĄPIELISKA - Komunikat
  • SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA CHORÓB ZAKAŹNYCH
  • EKSHUMACJE - informacje istotne dla petenta
  • DOSTAWY BEZPOŚREDNIE, PRODUKCJA PIERWOTNA
  • CATERING - Wymogi Specyfikacyjne
  • EPIDEMIOLOGIA
  • Zgłoszenie Zachorowania na chorobę zakaźną - druki
  • SZCZEPIENIA OCHRONNE
  • CHOROBY ZAKAŹNE na świecie - informacje dla turystów i podróżnych
  • Choroby przenoszone przez KLESZCZE
  • Informacyja o Meningokokach
  • GRYPA ( w tym grypa wywołana wirusem A/H1N1)
  • PNEUMOKOKI
  • AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
  • POLIO
  • Higiena Żywienia
  • Materiały do kontaktu z Żywnością
  • Nowe przepisy
  • Bezpieczne Grzybobranie
  • Higiena Pracy
  • Bezpieczeństwo chemikaliów a Twoja firma
  • Stres w pracy
  • Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna
  • Konkurs na hasło antytytoniowe
  • Zatrucia grzybami
  • Program przedszkolny „Czyste powietrze wokół nas
  • Skorzystaj z możliwości stworzenia lokalu bez papierosa.
  • USTAWA ANTYNIKOTYNOWA
  • COŚ WAS ŁĄCZY - ZRÓB TEST NA HIV
  • Europejski Kodeks Walki z Rakiem
  • Skutki zdrowotne promieniowania UV
  • TRZYMAJ FORMĘ
  • Informacje dla rodziców uczniów szkół podstawowych
  • UWAGA UPAŁY - zasady bezpieczeństwa
  • ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
  • Konkurs wiedzy o HIV 2015
  • ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
  • Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych
  • JEDEN TEST DWA ŻYCIA
  • WIEM CO JEM
  • Higiena Komunalna
  • Informacja dla podmiotów korzystających z ujęć własnych
  • Informacja dla przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych
  • Informacja dla zarządców pływalni
  • Światowy Dzień WODY 2016
  • Ocena obszarowa wody dla gmin
  • Ocena jakości wody w Elblągu
  • Higiena Dzieci i Młodzieży
  • WSZAWICA
  • Wytyczne do tworzenia właściwych warunków sanitarno-higienicznych w innych formach wychowania przedszkolnego.
  • ZAPOBIEGANIE GRYPIE w szkołach i placówkach oświatowych
  • PLACÓWKI WYPOCZYNKU DZIECI - nowe procedury
  • AKTY PRAWNE regulujące warunki higiniczno-sanitarne w szkołach i placówkach oświatowych
  • Sekcja Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
  • ZNS zadania, wzory dokumentów
  • Polityka COOKIES
    Serwis
  • rejestr zmian
  • statystyki odwiedzin
  • instrukcja obsługi
  • redakcja BIP
  • administracja stroną BIP
  • HIGIENA ŻYWIENIA   \  NOWE PRZEPISY

      Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r.

    Środki spożywcze oraz żywienie dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

     

         Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, że w związku z nowelizacją ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia – ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 9 stycznia 2015 r. poz. 35)-zostały wprowadzone istotne zmiany dot. zasad sprzedaży, reklamy i promocji środków spożywczych oraz wymagań w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty.

            Ustawa ta zakłada, że przedszkolach oraz szkołach dla dzieci i młodzieży, sprzedawane będą wyłącznie wybrane grupy środków spożywczych, które zostaną określone w przepisach rozporządzenia wykonawczego do ustawy. Ponadto środki spożywcze wykorzystywane do sporządzania potraw w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w placówkach oświaty, będą musiały uwzględniać normy żywienia dzieci i młodzieży, w tym wartości odżywcze i zdrowotne środków spożywczych. Dodatkowo zabronione będzie w jednostkach systemu oświaty reklamowanie oraz promocja, polegające na prowadzeniu działalności zachęcającej do nabywania środków spożywczych innych niż objęte grupami środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.

    Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 września 2015 r.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Dziennik Ustaw z 15 czerwca 2007, Nr 106, poz. 730

    ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA ZDROWIA1)

    z dnia 29 maja 2007 r.
    w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej

    Na podstawie art. 67 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:

    § 1.
    Rozporządzenie określa wzory dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a także dokonywania zmian w rejestrach tych zakładów.

    § 2.
    1. Wzór rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zwanego dalej „rejestrem zakładów”, stanowi załącznik nr 1 do rozporządzenia.
    załączniki do pobrania
    załącznik 1 → w formacie *rtf
    załącznik 1 → w formacie *pdf

    2. Wzór wniosku o wpis zakładu do rejestru zakładów stanowi załącznik nr 2 do rozporządzenia.
    załączniki do pobrania
    załącznik 2 → w formacie *rtf
    załącznik 2 → w formacie *pdf

    3. Wzór wniosku o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów stanowi załącznik nr 3 do rozporządzenia.
    załączniki do pobrania
    załącznik 3 → w formacie *rtf
    załącznik 3 → w formacie *pdf

    4. Wzór wniosku o dokonanie zmian w rejestrze zakładów stanowi załącznik nr 4 do rozporządzenia.
    załączniki do pobrania
    załącznik 4 → w formacie *rtf
    załącznik 4 → w formacie *pdf

    5. Wzór wniosku o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów stanowi załącznik nr 5 do rozporządzenia.
    załączniki do pobrania
    załącznik 5 → w formacie *rtf
    załącznik 5 → w formacie *pdf

    6. Wzór zaświadczenia o wpisie do rejestru zakładów stanowi załącznik nr 6 do rozporządzenia.
    załączniki do pobrania
    załącznik 6 → w formacie *rtf
    załącznik 6 → w formacie *pdf

    § 3.
    Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

    MINISTER ZDROWIA



    1)Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).

    Lista załączników
    1. Załącznik nr 1 - pdf
    2. Załącznik nr 1 - rtf
    3. Załącznik nr 1 - odf
    4. Załącznik nr 2 - odf
    5. Załącznik nr 2 - pdf
    6. Załącznik nr 2 - rtf
    7. Załącznik nr 3 - odf
    8. Załącznik nr 3 - pdf
    9. Załącznik nr 3 - rtf
    10. Załącznik nr 4 - odf
    11. Załącznik nr 4 - pdf
    12. Załącznik nr 4 - rtf
    13. Załącznik nr 5 - odf
    14. Załącznik nr 5 - pdf
    15. Załącznik nr 5 - rtf
    16. Załącznik nr 6 - odf
    17. Załącznik nr 6 - pdf
    18. Załącznik nr 6 - rtf
      udostępnił Radosław Adadeński dnia 2015-02-09 inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


    Biuletyn Informacji Publicznej v1.0 góra