Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu serwis informacyjny
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W ELBLĄGU
  • Status prawny
  • Struktura organizacyjna PSSE
  • Historia PSSE
  • Wzory dokumentów, dodatkowe usługi
  • Archiwizacja dokumentów
  • Prowadzone Rejestry w PSSE
  • Kontakt
  • AKTUALNOŚCI
  • Europejski Tydzień Szczepień
  • USTAWA o Działalności Leczniczej
  • Nowa USTAWA Bezpieczeństwa Pracy
  • OSTRZEŻENE PUBLICZNE dotyczące żywności
  • DOPALACZE - gdzie szukać pomocy
  • NIE DLA CZADU
  • GRYPA
  • Szkolenia z zakresu BHiP
  • Szczepienia lisów 2016
  • Światowy Dzień Rzucania Palenia Papierosów 2016
  • OGŁOSZENIA
  • Zapytania ofertowe
  • Zamówienia publiczne
  • Nabór pracowników
  • Komunikaty
  • HIV jestem świadom SZKOLENIE
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM MIASTA ELBLĄGA
  • KOMUNIKAT dla osób prowadzących Gabinety Kosmetyczne, Studia Tatuażu, Fryzjerów
  • KOMUNIKAT DOT. PRZYPADKÓW ZAKAŹNYCH CHORÓB ODZWIERZĘCYCH
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM POWIATU ELBLĄSKIEGO
  • POWODŹ - istotne informacje w przypadku wystąpienia Żywiołu
  • KĄPIELISKA - Komunikat
  • SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA CHORÓB ZAKAŹNYCH
  • EKSHUMACJE - informacje istotne dla petenta
  • DOSTAWY BEZPOŚREDNIE, PRODUKCJA PIERWOTNA
  • CATERING - Wymogi Specyfikacyjne
  • EPIDEMIOLOGIA
  • Zgłoszenie Zachorowania na chorobę zakaźną - druki
  • SZCZEPIENIA OCHRONNE
  • CHOROBY ZAKAŹNE na świecie - informacje dla turystów i podróżnych
  • Choroby przenoszone przez KLESZCZE
  • Informacyja o Meningokokach
  • GRYPA ( w tym grypa wywołana wirusem A/H1N1)
  • PNEUMOKOKI
  • AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
  • POLIO
  • Higiena Żywienia
  • Materiały do kontaktu z Żywnością
  • Nowe przepisy
  • Bezpieczne Grzybobranie
  • Higiena Pracy
  • Bezpieczeństwo chemikaliów a Twoja firma
  • Stres w pracy
  • Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna
  • Konkurs na hasło antytytoniowe
  • Zatrucia grzybami
  • Program przedszkolny „Czyste powietrze wokół nas
  • Skorzystaj z możliwości stworzenia lokalu bez papierosa.
  • USTAWA ANTYNIKOTYNOWA
  • COŚ WAS ŁĄCZY - ZRÓB TEST NA HIV
  • Europejski Kodeks Walki z Rakiem
  • Skutki zdrowotne promieniowania UV
  • TRZYMAJ FORMĘ
  • Informacje dla rodziców uczniów szkół podstawowych
  • UWAGA UPAŁY - zasady bezpieczeństwa
  • ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
  • Konkurs wiedzy o HIV 2015
  • ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
  • Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych
  • JEDEN TEST DWA ŻYCIA
  • WIEM CO JEM
  • Higiena Komunalna
  • Informacja dla podmiotów korzystających z ujęć własnych
  • Informacja dla przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych
  • Informacja dla zarządców pływalni
  • Światowy Dzień WODY 2016
  • Ocena obszarowa wody dla gmin
  • Ocena jakości wody w Elblągu
  • Higiena Dzieci i Młodzieży
  • WSZAWICA
  • Wytyczne do tworzenia właściwych warunków sanitarno-higienicznych w innych formach wychowania przedszkolnego.
  • ZAPOBIEGANIE GRYPIE w szkołach i placówkach oświatowych
  • PLACÓWKI WYPOCZYNKU DZIECI - nowe procedury
  • AKTY PRAWNE regulujące warunki higiniczno-sanitarne w szkołach i placówkach oświatowych
  • Sekcja Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
  • ZNS zadania, wzory dokumentów
  • Polityka COOKIES
    Serwis
  • rejestr zmian
  • statystyki odwiedzin
  • instrukcja obsługi
  • redakcja BIP
  • administracja stroną BIP
  • HIGIENA ŻYWIENIA   \  BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

      Bezpieczne Grzybobranie

    Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

    1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
    2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
    3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
    4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np.
    Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
    5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
    6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
    7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
    8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;

    9. Nie podawać grzybów małym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym;


          W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
    Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.


    Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego.
           Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 42 gatunki (Zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy).

          Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.

    Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:

    • Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy,

    • Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.

      Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni

    Dodatkowe informacje można znaleźć na stronach Głównego Inspektora Sanitarnego

    Aby poznać grzyby jadalne i trujące proszę odwiedzić stronę "POZNAJ GRZYBY"

      udostępnił Waldemar Adamowicz dnia 2015-09-23 inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


    Biuletyn Informacji Publicznej v1.0 góra