Elbląg 2014-09-16
Wymogi Specyfikacyjne przy zamawianiu usług żywieniowych - catering
W nawiązaniu do pojawiających się informacji odnośnie niewłaściwej jakości posiłków dostarczanych przez firmy cateringowe oraz zdarzającymi się przypadkami zatruć pokarmowych, których źródłem jest żywność serwowana przez te firmy, a także mając na uwadze zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków wydawanych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu zwraca się z prośbą aby w przypadku zawierania umów na usługi cateringowe w specyfikacjach warunków zamówienia w przetargach szczegółowo określać oczekiwania i potrzeby wobec jakości usług, zarówno w zakresie przestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych produkcji jak też zasad racjonalnego żywienia.
Organizując przetarg na żywienie należy szczegółowo określić wymagania, jakie powinna spełniać firma realizująca usługę. Specyfikacja przetargowa jest bardzo ważna, ponieważ wszystkie elementy, które nie zostaną w niej ujęte, mogą posłużyć za pretekst do odmowy realizacji usługi, albo wykonania jej bez zachowania wymaganych standardów. Opis przedmiotu zamówienia powinien być szczegółowy i umożliwiający dokonanie wyboru firmy gwarantującej świadczenie usługi żywieniowej na wysokim poziomie.
Zawierając umowę z firmą cateringową na świadczenie usług żywieniowych należy w szczególności:
- sprawdzić czy firma cateringowa posiada dokumentację potwierdzającą, że może ona świadczyć usługi w danym zakresie – produkcja żywności , w tym sporządzanie posiłków powinno odbywać się o obiekcie który posiada decyzję zatwierdzającą wydaną właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego,
- wymagać od firmy cateringowej aktualnej opinii właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego dotyczącej zapewnienia właściwych warunków techniczno-sanitarnych pomieszczeń z uwzględnieniem ilości i asortymentu sprzętu i urządzeń niezbędnych do świadczenia usług żywienia,
- uzyskać zobowiązanie, że świadczenie usługi jest zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, normami oraz zasadami GHP, GMP i systemem HACCP,
- wymagać od firmy cateringowej wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług lub kontrolę jakości, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz zobowiązać wykonawcę do stałego szkolenia zatrudnionych pracowników,
- zobowiązać wykonawcę do transportu posiłków środkami transportu i sprzętem w pełni odpowiadającym aktualnym wymogom sanitarno–epidemiologicznym, zapewniającym szczelność mikrobiologiczną oraz gwarancję utrzymania właściwej temperatury posiłku,
- zobowiązać wykonawcę usługi do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia i sezonowość,
- uzyskać zapewnienie, że organizacja usługi żywienia, w tym: funkcjonowanie kuchni, procesy przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz mycia, dezynfekcji, sterylizacji naczyń i sprzętu oraz utrzymania czystości pomieszczeń, jest zgodna z obowiązującymi przepisami prawa, normami i zasadami sanitarno–epidemiologicznymi, |