Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu serwis informacyjny
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W ELBLĄGU
  • Status prawny
  • Struktura organizacyjna PSSE
  • Historia PSSE
  • Wzory dokumentów, dodatkowe usługi
  • Archiwizacja dokumentów
  • Prowadzone Rejestry w PSSE
  • Kontakt
  • AKTUALNOŚCI
  • Europejski Tydzień Szczepień
  • USTAWA o Działalności Leczniczej
  • Nowa USTAWA Bezpieczeństwa Pracy
  • OSTRZEŻENE PUBLICZNE dotyczące żywności
  • DOPALACZE - gdzie szukać pomocy
  • NIE DLA CZADU
  • GRYPA
  • Szkolenia z zakresu BHiP
  • Szczepienia lisów 2016
  • Światowy Dzień Rzucania Palenia Papierosów 2016
  • OGŁOSZENIA
  • Zapytania ofertowe
  • Zamówienia publiczne
  • Nabór pracowników
  • Komunikaty
  • HIV jestem świadom SZKOLENIE
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM MIASTA ELBLĄGA
  • KOMUNIKAT dla osób prowadzących Gabinety Kosmetyczne, Studia Tatuażu, Fryzjerów
  • KOMUNIKAT DOT. PRZYPADKÓW ZAKAŹNYCH CHORÓB ODZWIERZĘCYCH
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM POWIATU ELBLĄSKIEGO
  • POWODŹ - istotne informacje w przypadku wystąpienia Żywiołu
  • KĄPIELISKA - Komunikat
  • SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA CHORÓB ZAKAŹNYCH
  • EKSHUMACJE - informacje istotne dla petenta
  • DOSTAWY BEZPOŚREDNIE, PRODUKCJA PIERWOTNA
  • CATERING - Wymogi Specyfikacyjne
  • EPIDEMIOLOGIA
  • Zgłoszenie Zachorowania na chorobę zakaźną - druki
  • SZCZEPIENIA OCHRONNE
  • CHOROBY ZAKAŹNE na świecie - informacje dla turystów i podróżnych
  • Choroby przenoszone przez KLESZCZE
  • Informacyja o Meningokokach
  • GRYPA ( w tym grypa wywołana wirusem A/H1N1)
  • PNEUMOKOKI
  • AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
  • POLIO
  • Higiena Żywienia
  • Materiały do kontaktu z Żywnością
  • Nowe przepisy
  • Bezpieczne Grzybobranie
  • Higiena Pracy
  • Bezpieczeństwo chemikaliów a Twoja firma
  • Stres w pracy
  • Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna
  • Konkurs na hasło antytytoniowe
  • Zatrucia grzybami
  • Program przedszkolny „Czyste powietrze wokół nas
  • Skorzystaj z możliwości stworzenia lokalu bez papierosa.
  • USTAWA ANTYNIKOTYNOWA
  • COŚ WAS ŁĄCZY - ZRÓB TEST NA HIV
  • Europejski Kodeks Walki z Rakiem
  • Skutki zdrowotne promieniowania UV
  • TRZYMAJ FORMĘ
  • Informacje dla rodziców uczniów szkół podstawowych
  • UWAGA UPAŁY - zasady bezpieczeństwa
  • ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
  • Konkurs wiedzy o HIV 2015
  • ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
  • Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych
  • JEDEN TEST DWA ŻYCIA
  • WIEM CO JEM
  • Higiena Komunalna
  • Informacja dla podmiotów korzystających z ujęć własnych
  • Informacja dla przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych
  • Informacja dla zarządców pływalni
  • Światowy Dzień WODY 2016
  • Ocena obszarowa wody dla gmin
  • Ocena jakości wody w Elblągu
  • Higiena Dzieci i Młodzieży
  • WSZAWICA
  • Wytyczne do tworzenia właściwych warunków sanitarno-higienicznych w innych formach wychowania przedszkolnego.
  • ZAPOBIEGANIE GRYPIE w szkołach i placówkach oświatowych
  • PLACÓWKI WYPOCZYNKU DZIECI - nowe procedury
  • AKTY PRAWNE regulujące warunki higiniczno-sanitarne w szkołach i placówkach oświatowych
  • Sekcja Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
  • ZNS zadania, wzory dokumentów
  • Polityka COOKIES
    Serwis
  • rejestr zmian
  • statystyki odwiedzin
  • instrukcja obsługi
  • redakcja BIP
  • administracja stroną BIP
  • KOMUNIKATY   \  CATERING - WYMOGI SPECYFIKACYJNE

      Catering wymogi specyfikacyjne

    Elbląg 2014-09-16

     

    Wymogi Specyfikacyjne przy zamawianiu usług żywieniowych - catering

         W nawiązaniu do pojawiających się informacji odnośnie niewłaściwej jakości posiłków dostarczanych przez firmy cateringowe oraz  zdarzającymi się przypadkami zatruć pokarmowych, których źródłem jest żywność  serwowana przez  te firmy,  a także mając na uwadze zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków wydawanych w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego  Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu zwraca się z prośbą  aby  w przypadku  zawierania umów na usługi cateringowe  w specyfikacjach warunków zamówienia w przetargach szczegółowo określać oczekiwania i potrzeby  wobec jakości usług, zarówno w zakresie przestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych produkcji jak też zasad racjonalnego żywienia.

          Organizując przetarg na żywienie należy  szczegółowo  określić  wymagania, jakie powinna spełniać firma realizująca usługę. Specyfikacja przetargowa jest bardzo ważna, ponieważ wszystkie elementy, które nie zostaną w niej  ujęte, mogą posłużyć za pretekst do odmowy realizacji usługi, albo wykonania jej bez zachowania wymaganych standardów. Opis przedmiotu zamówienia powinien  być szczegółowy i umożliwiający dokonanie wyboru firmy gwarantującej świadczenie usługi żywieniowej na wysokim poziomie. 

    Zawierając umowę z firmą cateringową na świadczenie usług żywieniowych należy w szczególności:

    - sprawdzić  czy firma cateringowa posiada dokumentację potwierdzającą, że może ona świadczyć usługi w danym zakresie – produkcja żywności , w tym sporządzanie posiłków powinno  odbywać się o obiekcie  który posiada decyzję zatwierdzającą wydaną właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego,

    - wymagać od firmy cateringowej aktualnej opinii  właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego dotyczącej zapewnienia  właściwych warunków techniczno-sanitarnych pomieszczeń z uwzględnieniem  ilości i asortymentu sprzętu i urządzeń niezbędnych do świadczenia usług żywienia,

    - uzyskać zobowiązanie, że świadczenie usługi jest zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, normami oraz  zasadami GHP, GMP i systemem HACCP,

    - wymagać od firmy cateringowej wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług lub kontrolę jakości, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz zobowiązać wykonawcę do stałego szkolenia zatrudnionych pracowników,

    - zobowiązać wykonawcę do transportu posiłków środkami transportu i sprzętem w pełni odpowiadającym aktualnym wymogom sanitarno–epidemiologicznym, zapewniającym szczelność mikrobiologiczną oraz gwarancję utrzymania właściwej temperatury posiłku,

    - zobowiązać wykonawcę usługi do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz  przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia i sezonowość,

    - uzyskać zapewnienie, że organizacja usługi żywienia, w tym: funkcjonowanie kuchni, procesy przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz mycia, dezynfekcji, sterylizacji naczyń i sprzętu oraz utrzymania czystości pomieszczeń, jest zgodna z obowiązującymi przepisami prawa, normami i zasadami sanitarno–epidemiologicznymi,

      udostępnił Waldemar Adamowicz dnia 2014-09-18 inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


    Biuletyn Informacji Publicznej v1.0 góra