Elbląg 2014-06-24
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Elblągu informuje, że dostawy bezpośrednie żywności oraz produkcja pierwotna żywności mogą być prowadzone pod warunkiem spełnienia niżej wymienionych zasad.
Wymagania formalno-prawne, dotyczące legalnego prowadzenia działalności zarobkowej, polegającej na produkcji pierwotnej i dostawach bezpośrednich żywności, są określone w:
- ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.);
- rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z dnia 30.04.2004 r.) – załącznik nr I;
- rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 06.06.2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112, poz. 774);
- rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28.01.2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujący Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiający procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE L 2002 Nr 31).
Pod pojęciem produkcji pierwotnej (podstawowej) rozumie się: produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem, a także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego.
- Pod pojęciem dostaw bezpośrednich rozumie się bezpośrednie dostawy dokonywane przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta finalnego lub lokalnego zakładu detalicznego, bezpośrednio zaopatrującego konsumenta finalnego lub osobom indywidualnym na targowiskach i innych miejscach wyznaczonych na tego typu działalność, na obszarze własnego gospodarstwa, w handlu obwoźnym oraz lokalnym sklepom i zakładom gastronomicznym (bary, stołówki itp.). Konsument finalny jest to ostateczny konsument środka spożywczego, który nie wykorzystuje żywności w ramach prowadzonej działalności przedsiębiorstwa sektora żywnościowego (dosłownie: sam konsumuje).
- Nie są dostawami bezpośrednimi działania zakładu prowadzącego działalność gospodarczą, polegającą na wprowadzaniu do obrotu produktów pierwotnych.
- Wielkość obrotu w ramach dostaw bezpośrednich nie może przekraczać wielkości plonów poszczególnych surowców, uzyskanych przez producentów produkcji pierwotnej z własnych gospodarstw rolnych, a także ilości surowców pochodzących z osobiście wykonywanego zbioru ziół i runa leśnego.
- Dostawą bezpośrednią nie jest sprzedaż surowców podmiotom, które zamierzają odsprzedać te surowce podmiotom gospodarczym innym niż wymienione w pkt. 3a.
- Dostawa bezpośrednia odnosi się tylko i wyłącznie do sprzedaży surowców (żywności nieprzetworzonej). Surowce poddane takim czynnościom jak: obieranie, krojenie, pakowanie w opakowania jednostkowe (np. sałaty w woreczki) itp. Nie jest czynnością dopuszczalną w ramach dostawy bezpośredniej.
Jednakże, jako dostawę bezpośrednią traktuje się sprzedaż środków spożywczych w postaci kiszonej lub suszonej.
- Działalność związana z dostawami bezpośrednimi (sprzedażą bezpośrednią produktów i surowców roślinnych) podlegają obowiązkowi rejestracji przez właściwego terytorialna państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Rejestrację dostaw bezpośrednich produktów rolnych pochodzenia zwierzęcego (jaja, mleko, drób itp.), prowadzi właściwy terytorialnie Powiatowy Lekarz Weterynarii (Weterynaryjna Inspekcja Sanitarna).
- Sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego przez inne osoby niż prowadzące produkcję pierwotną (np. pośrednicy na targowiskach), nie jest sprzedażą bezpośrednią i podlega obowiązkowi zatwierdzania (!) przez właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (należy złożyć wniosek o zatwierdzenie).
- Podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią produktów (surowców) pochodzenia roślinnego składają wniosek o rejestrację tej działalności do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (wzór wniosku znajduje się na stronie internetowej BIP Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Elblągu oraz w rozporządzeniu z dnia 29.05.2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność, podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106, poz. 730 z 2007 r.). Państwowy powiatowy inspektor sanitarny, po otrzymaniu wniosku i dokonaniu oceny jego treści, wpisuje podmiot do prowadzonego przez siebie rejestru i wydaje decyzję potwierdzającą zarejestrowanie.
Wpis do rejestru jest bezpłatny.
Prowadzenie w/w działalności bez dopełnienia obowiązku rejestracji zagrożone jest karą grzywny.
- Podmioty prowadzące produkcję pierwotną i sprzedaż bezpośrednią surowców roślinnych polegają nadzorowi sanitarnemu, prowadzonemu przez właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (w odniesieniu do surowców pochodzenia zwierzęcego, nadzór taki prowadzi Powiatowy Lekarz Weterynarii). W ramach tego nadzoru, podmiot prowadzący taką działalność, zobowiązany jest do udostępnienia organom kontrolnym (także zakładowi detalicznemu, do którego dostarcza swoje surowce w ramach sprzedaży bezpośredniej – patrz pkt 3a), na ich żądanie, pisemnych oświadczeń o stosowanych środkach ochrony roślin, występujących chorobach i szkodnikach mogących mieć wpływ na zdrowie konsumenta.
- Podmioty, o których mowa w pkt. 6, zobowiązane są do przestrzegania zasad higieny, a zwłaszcza podejmowania działań mających na celu:
- utrzymanie czystości w tym, w miarę potrzeb, także dezynfekcji obiektów, sprzętu, pojemników itp. poprzez zapewnienie właściwego stanu technicznego umożliwiającego spełnienie w/w warunków,
- zapewnienie, w miarę potrzeb, higienicznych warunków produkcji, transportu i przechowywania oraz czystości produktów roślinnych,
- używania do wszelkich czynności, w tym także utrzymania higieny osób uczestniczących w różnych czynnościach, wody pitnej lub wody czystej,
- zapewnienia, że osoby, które biorą udział w różnych czynnościach, posiadają odpowiedni stan zdrowia (nie stwarzają zagrożenia epidemiologicznego dla innych ludzi) oraz, że posiadają odpowiedni stan wiedzy dot. higieny i ryzyka zdrowotnego,
- zapobieganie zanieczyszczeniu żywności przez szkodniki,
- właściwego użytkowania środków ochrony roślin, zgodnie z obowiązującym prawem, znajomością zasad określonych przez producentów tych środków itp.
W przypadku wykonywania działalności związanej z wprowadzeniem do obrotu produktów pierwotnych przez podmiot prowadzący działalność gospodarczą w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, podmiot taki ma obowiązek uzyskania zatwierdzenia zakładu przez właściwy organ sanitarny (jego działalność nie jest sprzedażą bezpośrednią). |