Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu serwis informacyjny
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W ELBLĄGU
  • Status prawny
  • Struktura organizacyjna PSSE
  • Historia PSSE
  • Wzory dokumentów, dodatkowe usługi
  • Archiwizacja dokumentów
  • Prowadzone Rejestry w PSSE
  • Kontakt
  • AKTUALNOŚCI
  • Europejski Tydzień Szczepień
  • USTAWA o Działalności Leczniczej
  • Nowa USTAWA Bezpieczeństwa Pracy
  • OSTRZEŻENE PUBLICZNE dotyczące żywności
  • DOPALACZE - gdzie szukać pomocy
  • NIE DLA CZADU
  • GRYPA
  • Szkolenia z zakresu BHiP
  • Szczepienia lisów 2016
  • Światowy Dzień Rzucania Palenia Papierosów 2016
  • OGŁOSZENIA
  • Zapytania ofertowe
  • Zamówienia publiczne
  • Nabór pracowników
  • Komunikaty
  • HIV jestem świadom SZKOLENIE
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM MIASTA ELBLĄGA
  • KOMUNIKAT dla osób prowadzących Gabinety Kosmetyczne, Studia Tatuażu, Fryzjerów
  • KOMUNIKAT DOT. PRZYPADKÓW ZAKAŹNYCH CHORÓB ODZWIERZĘCYCH
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM POWIATU ELBLĄSKIEGO
  • POWODŹ - istotne informacje w przypadku wystąpienia Żywiołu
  • KĄPIELISKA - Komunikat
  • SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA CHORÓB ZAKAŹNYCH
  • EKSHUMACJE - informacje istotne dla petenta
  • DOSTAWY BEZPOŚREDNIE, PRODUKCJA PIERWOTNA
  • CATERING - Wymogi Specyfikacyjne
  • EPIDEMIOLOGIA
  • Zgłoszenie Zachorowania na chorobę zakaźną - druki
  • SZCZEPIENIA OCHRONNE
  • CHOROBY ZAKAŹNE na świecie - informacje dla turystów i podróżnych
  • Choroby przenoszone przez KLESZCZE
  • Informacyja o Meningokokach
  • GRYPA ( w tym grypa wywołana wirusem A/H1N1)
  • PNEUMOKOKI
  • AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
  • POLIO
  • Higiena Żywienia
  • Materiały do kontaktu z Żywnością
  • Nowe przepisy
  • Bezpieczne Grzybobranie
  • Higiena Pracy
  • Bezpieczeństwo chemikaliów a Twoja firma
  • Stres w pracy
  • Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna
  • Konkurs na hasło antytytoniowe
  • Zatrucia grzybami
  • Program przedszkolny „Czyste powietrze wokół nas
  • Skorzystaj z możliwości stworzenia lokalu bez papierosa.
  • USTAWA ANTYNIKOTYNOWA
  • COŚ WAS ŁĄCZY - ZRÓB TEST NA HIV
  • Europejski Kodeks Walki z Rakiem
  • Skutki zdrowotne promieniowania UV
  • TRZYMAJ FORMĘ
  • Informacje dla rodziców uczniów szkół podstawowych
  • UWAGA UPAŁY - zasady bezpieczeństwa
  • ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
  • Konkurs wiedzy o HIV 2015
  • ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
  • Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych
  • JEDEN TEST DWA ŻYCIA
  • WIEM CO JEM
  • Higiena Komunalna
  • Informacja dla podmiotów korzystających z ujęć własnych
  • Informacja dla przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych
  • Informacja dla zarządców pływalni
  • Światowy Dzień WODY 2016
  • Ocena obszarowa wody dla gmin
  • Ocena jakości wody w Elblągu
  • Higiena Dzieci i Młodzieży
  • WSZAWICA
  • Wytyczne do tworzenia właściwych warunków sanitarno-higienicznych w innych formach wychowania przedszkolnego.
  • ZAPOBIEGANIE GRYPIE w szkołach i placówkach oświatowych
  • PLACÓWKI WYPOCZYNKU DZIECI - nowe procedury
  • AKTY PRAWNE regulujące warunki higiniczno-sanitarne w szkołach i placówkach oświatowych
  • Sekcja Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
  • ZNS zadania, wzory dokumentów
  • Polityka COOKIES
    Serwis
  • rejestr zmian
  • statystyki odwiedzin
  • instrukcja obsługi
  • redakcja BIP
  • administracja stroną BIP
  • AKTUALNOŚCI   \  OSTRZEŻENE PUBLICZNE DOTYCZąCE żYWNOśCI

      Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

    Elbląg 2015.05.21

    Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności

         Ostrzeżenia te są powiadomieniami o żywności, która może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, kierowanymi do opinii publicznej, przygotowywanymi przez Główny Inspektorat Sanitarny zgodnie z artykułem 10 rozporządzenia (WE) nr 178/2002. Główny Inspektorat Sanitarny będzie informował opinię publiczną, gdy zaistnieją jakiekolwiek podejrzenia, że dana żywność może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W informacjach Główny Inspektorat Sanitarny będzie podawał nazwę takiej żywności określając jej rodzaj, charakterystykę podejrzewanego zagrożenia oraz środki podjęte lub, które są planowane w celu zapobieżenia rozprzestrzeniania ryzyka i całkowitej jego likwidacji.

           Ostrzezenie nie stanowi decyzji administracyjnej i nie roztrzyga o prawach i obowiązkach podmiotów działajacych na rynku spożywczym. Ma ono na celu wyłącznie poinformowanie konsumenta o możliwym ryzyku, biorąc pod uwagę zasadę ostrożności oraz obowiązek zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia w naszym kraju, zgodnego ze standardami określonymi w prawie Unii Europejskiej.

    Poniżej najnowsze ostrzeżenia:

    „STEK Z MARLINA Makaira nigricans,,  (29.01.2016) - mrożony poziom rtęci przekracza dopuszczalny poziom

    więcej informacji...

    „Argus Panaché, 10 x 0,25 l” (23.06.2015) - Ryzyko uszkodzenia butelki

    więcej informacji...

    lodów Häagen Dazs Macadamia (11.06.2015) - obecność niedeklarowanych orzechów

    więcej informacji

    "Makrela wędzona NG TUSZA C" (24.04.2015) - stwierdzenie obecności bakterii Salmonella Albany

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    "Stek z rekina, mrożony" (15.04.2015) - przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu rtęci.

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    "Oliwa z wtłoków z oliwek GOCCIA D'ORO" (15.04.2015) - przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu sumy benzo(a)pirenu, benz(a)antraenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    "Papryka ostra Bolinero  50g" (13.04.2015) - obecność niedeklarowanych migdałów

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    "Ryż Dziki & Paraboiled KUPIEC Produkt bezglutenowy" (03.04.2015) - obecność glutenu

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    "Szprot wędzony, w oleju roślinnym" (27.03.2015) - przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu sumy benzo(a)pirenu, benz(a)antraenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    "Zestaw kubków 2 PCS Glass set" (27.03.2015) - stwierdzenie migracji kadmu i ołowiu z obszaru obrzeża wyrobu

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    "Nylonowa łyżka" (27.03.2015) - stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    wyroby dla niemowląt i małych dzieci "HOLLE" (16.02.2015) - obecność atropiny i skopolaminy

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    "Rapunzel Tahin Seasamus" (13.02.2015) - stwierdzono obecność bakterii Salmonella

    więcej informacji
    -------------------------------->>>>>>>>>>>>

    Lista załączników
    1. Rapunzel Tahin Seasamus
    2. Produkty "HOLLE"
    3. łyżka nylonowa TESCO
    4. Zestaw kubków
    5. Szprot wędzony w oleju roślinnym
    6. Ryż Dziki KUPIEC
    7. Papryka ostra Bolinero 50g
    8. Oliwa z oliwek GOCCIA D'ORO
    9. Stek z rekina, mrożony
    10. Makrela wędzona NG TUSZA C
    11. Lody Haagen Dazs
    12. Argus Panache
    13. Stek z marlina
      udostępnił Waldemar Adamowicz dnia 2016-02-29 inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


    Biuletyn Informacji Publicznej v1.0 góra