Elbląg 2015.05.21

Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności
Ostrzeżenia te są powiadomieniami o żywności, która może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, kierowanymi do opinii publicznej, przygotowywanymi przez Główny Inspektorat Sanitarny zgodnie z artykułem 10 rozporządzenia (WE) nr 178/2002. Główny Inspektorat Sanitarny będzie informował opinię publiczną, gdy zaistnieją jakiekolwiek podejrzenia, że dana żywność może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W informacjach Główny Inspektorat Sanitarny będzie podawał nazwę takiej żywności określając jej rodzaj, charakterystykę podejrzewanego zagrożenia oraz środki podjęte lub, które są planowane w celu zapobieżenia rozprzestrzeniania ryzyka i całkowitej jego likwidacji.
Ostrzezenie nie stanowi decyzji administracyjnej i nie roztrzyga o prawach i obowiązkach podmiotów działajacych na rynku spożywczym. Ma ono na celu wyłącznie poinformowanie konsumenta o możliwym ryzyku, biorąc pod uwagę zasadę ostrożności oraz obowiązek zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia w naszym kraju, zgodnego ze standardami określonymi w prawie Unii Europejskiej.
Poniżej najnowsze ostrzeżenia:
„STEK Z MARLINA Makaira nigricans,, (29.01.2016) - mrożony poziom rtęci przekracza dopuszczalny poziom
więcej informacji...
„Argus Panaché, 10 x 0,25 l” (23.06.2015) - Ryzyko uszkodzenia butelki
więcej informacji...
lodów Häagen Dazs Macadamia (11.06.2015) - obecność niedeklarowanych orzechów
więcej informacji
"Makrela wędzona NG TUSZA C" (24.04.2015) - stwierdzenie obecności bakterii Salmonella Albany
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
"Stek z rekina, mrożony" (15.04.2015) - przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu rtęci.
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
"Oliwa z wtłoków z oliwek GOCCIA D'ORO" (15.04.2015) - przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu sumy benzo(a)pirenu, benz(a)antraenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
"Papryka ostra Bolinero 50g" (13.04.2015) - obecność niedeklarowanych migdałów
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
"Ryż Dziki & Paraboiled KUPIEC Produkt bezglutenowy" (03.04.2015) - obecność glutenu
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
"Szprot wędzony, w oleju roślinnym" (27.03.2015) - przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu sumy benzo(a)pirenu, benz(a)antraenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
"Zestaw kubków 2 PCS Glass set" (27.03.2015) - stwierdzenie migracji kadmu i ołowiu z obszaru obrzeża wyrobu
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
"Nylonowa łyżka" (27.03.2015) - stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
wyroby dla niemowląt i małych dzieci "HOLLE" (16.02.2015) - obecność atropiny i skopolaminy
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>>
"Rapunzel Tahin Seasamus" (13.02.2015) - stwierdzono obecność bakterii Salmonella
więcej informacji -------------------------------->>>>>>>>>>>> |