Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu serwis informacyjny
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W ELBLĄGU
  • Status prawny
  • Struktura organizacyjna PSSE
  • Historia PSSE
  • Wzory dokumentów, dodatkowe usługi
  • Archiwizacja dokumentów
  • Prowadzone Rejestry w PSSE
  • Kontakt
  • AKTUALNOŚCI
  • Europejski Tydzień Szczepień
  • USTAWA o Działalności Leczniczej
  • Nowa USTAWA Bezpieczeństwa Pracy
  • OSTRZEŻENE PUBLICZNE dotyczące żywności
  • DOPALACZE - gdzie szukać pomocy
  • NIE DLA CZADU
  • GRYPA
  • Szkolenia z zakresu BHiP
  • Szczepienia lisów 2016
  • Światowy Dzień Rzucania Palenia Papierosów 2016
  • OGŁOSZENIA
  • Zapytania ofertowe
  • Zamówienia publiczne
  • Nabór pracowników
  • Komunikaty
  • HIV jestem świadom SZKOLENIE
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM MIASTA ELBLĄGA
  • KOMUNIKAT dla osób prowadzących Gabinety Kosmetyczne, Studia Tatuażu, Fryzjerów
  • KOMUNIKAT DOT. PRZYPADKÓW ZAKAŹNYCH CHORÓB ODZWIERZĘCYCH
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM POWIATU ELBLĄSKIEGO
  • POWODŹ - istotne informacje w przypadku wystąpienia Żywiołu
  • KĄPIELISKA - Komunikat
  • SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA CHORÓB ZAKAŹNYCH
  • EKSHUMACJE - informacje istotne dla petenta
  • DOSTAWY BEZPOŚREDNIE, PRODUKCJA PIERWOTNA
  • CATERING - Wymogi Specyfikacyjne
  • EPIDEMIOLOGIA
  • Zgłoszenie Zachorowania na chorobę zakaźną - druki
  • SZCZEPIENIA OCHRONNE
  • CHOROBY ZAKAŹNE na świecie - informacje dla turystów i podróżnych
  • Choroby przenoszone przez KLESZCZE
  • Informacyja o Meningokokach
  • GRYPA ( w tym grypa wywołana wirusem A/H1N1)
  • PNEUMOKOKI
  • AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
  • POLIO
  • Higiena Żywienia
  • Materiały do kontaktu z Żywnością
  • Nowe przepisy
  • Bezpieczne Grzybobranie
  • Higiena Pracy
  • Bezpieczeństwo chemikaliów a Twoja firma
  • Stres w pracy
  • Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna
  • Konkurs na hasło antytytoniowe
  • Zatrucia grzybami
  • Program przedszkolny „Czyste powietrze wokół nas
  • Skorzystaj z możliwości stworzenia lokalu bez papierosa.
  • USTAWA ANTYNIKOTYNOWA
  • COŚ WAS ŁĄCZY - ZRÓB TEST NA HIV
  • Europejski Kodeks Walki z Rakiem
  • Skutki zdrowotne promieniowania UV
  • TRZYMAJ FORMĘ
  • Informacje dla rodziców uczniów szkół podstawowych
  • UWAGA UPAŁY - zasady bezpieczeństwa
  • ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
  • Konkurs wiedzy o HIV 2015
  • ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
  • Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych
  • JEDEN TEST DWA ŻYCIA
  • WIEM CO JEM
  • Higiena Komunalna
  • Informacja dla podmiotów korzystających z ujęć własnych
  • Informacja dla przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych
  • Informacja dla zarządców pływalni
  • Światowy Dzień WODY 2016
  • Ocena obszarowa wody dla gmin
  • Ocena jakości wody w Elblągu
  • Higiena Dzieci i Młodzieży
  • WSZAWICA
  • Wytyczne do tworzenia właściwych warunków sanitarno-higienicznych w innych formach wychowania przedszkolnego.
  • ZAPOBIEGANIE GRYPIE w szkołach i placówkach oświatowych
  • PLACÓWKI WYPOCZYNKU DZIECI - nowe procedury
  • AKTY PRAWNE regulujące warunki higiniczno-sanitarne w szkołach i placówkach oświatowych
  • Sekcja Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
  • ZNS zadania, wzory dokumentów
  • Polityka COOKIES
    Serwis
  • rejestr zmian
  • statystyki odwiedzin
  • instrukcja obsługi
  • redakcja BIP
  • administracja stroną BIP
  • HIGIENA DZIECI I MłODZIEżY   \  ZAPOBIEGANIE GRYPIE W SZKOłACH I PLACóWKACH OśWIATOWYCH

      ZAPOBIEGANIE GRYPIE w szkołach i placówkach oświatowych

    Podstawowe informacje o wirusach grypy

    1)       Wirusy grypy rozprzestrzeniają się drogą kropelkową – czyli w aerozolu wydzielanym podczas kichania i kasłania.

    2)       Wirusy mogą przeżyć:

    • wiele lat  w lodzie
    • do 48 godzin w temperaturze 4 st. C,  
    • 8 godzin w temperaturze 20 st. C,
    • do 24 godzin - na powierzchniach gładkich typu ławki, blaty kuchenne, klamki drzwi, powierzchnie metalowe lub plastikowe,
    • do 12 godzin na powierzchniach porowatych,
    • do 15 minut na ubraniach, szalikach i chusteczkach wielokrotnego użycia,  
    • 5-10 minut na ludzkich rękach,.

    3)       Wirusy preferują niskie temperatury i niższą niż 50%wilgotność środowiska, w którym żyją.

    4)       Wirusy są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, giną w temperaturze 60-70 st. C.

    5)       Wirusy są wrażliwe na detergenty.

     

    Przygotowanie pomieszczeń 

    1. Wszystkie pomieszczenia w budynku wietrzyć przed rozpoczęciem i po zakończeniu zajęć przez co najmniej 20 minut.
    2. Powierzchnie podłóg oraz przedmioty najczęściej dotykane (klamki, powierzchnie ławek itp.) codziennie zmywać środkami czystości (ciepłą wodą z dodatkiem. środka myjącego, zmienianą po umyciu każdego pomieszczenia) po zakończeniu zajęć.
    3. Pomieszczenia wyłożone wykładzinami dywanowymi po opuszczeniu przez uczniów, codziennie dokładnie odkurzać i przecierać na wilgotno z użyciem detergent zapewnić uczniom dostęp do ciepłej wody.
    4. Sanitariaty należy 2 razy dziennie zmywać środkami czystościowymi (wszystkie powierzchnie, klamki, kurki w bateriach przy umywalkach).
    5. Sanitariaty zaopatrzyć w środki higieniczne (płynne mydło w dozowniku, ręczniki papierowe lub suszarki do rąk, papier toaletowy).
    6. Kosze na śmieci z zamknięciem (pokrywką) opróżniać zaraz po zakończeniu zajęć lub w zależności potrzeb.
    7. Wietrzyć puste sale lekcyjne podczas każdej krótkiej przerwy przez co najmniej 5 minut, a podczas długiej co najmniej 10 minut.

    Higiena Dzieci i postępowanie w przypadku wystąpienia objawów choroby

    • O ile to możliwe nie rozmawiać z drugą osobą twarzą w twarz w odległości mniejszej niż 1 metr
    • W razie wystąpienia objawów grypopodobnych należy pozostać w domu, a w przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ucznia w szkole natychmiast umieścić go w oddzielnym pomieszczeniu i powiadomić rodziców lub opiekunów.
    • Wyposażyć dziecko w chusteczki jednorazowe.
    • Przypominać uczniom o myciu rąk (po przyjściu do szkoły, skorzystaniu z toalety, przed i po spożyciu posiłku, po kichaniu i kasłaniu oraz w innych sytuacjach w miarę potrzeb).
    • Młodszym dzieciom zademonstrować prawidłową technikę mycia rąk - dwukrotnie namydlając dokładnie dłonie i nadgarstki spłukując ciepłą wodą przez około 20 sekund (czas trwania jednej zwrotki piosenki “Wlazł kotek na płotek”).
    • W miarę możliwości codziennie organizować zajęcia na świeżym powietrzu.

     Zalecane zachowania

    • Zaszczepić Siebie i członków rodziny szczepionką przeciw grypie.
    • Unikać masowych zgromadzeń w okresach wzmożonych zachorowań (dyskoteki, kino, zabawy szkolne).
    • Unikać zachowań takich jak: całowanie, przytulanie, podawanie rąk (np. na powitanie).
    • Przy kichaniu i kasłaniu zasłaniać usta chusteczką.
    • Używać chusteczek jednorazowych, po użyciu wyrzucać do kosza.
    • Ubierać się adekwatnie do pogody (nie przegrzewając się i nie wychładzając).
    • Odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
    • W miarę możliwości codziennie organizować zajęcia na świeżym powietrzu.
    • Uprawiać sporty i rekreację możliwie na świeżym powietrzu, unikając forsownego wysiłku.

     

      udostępnił W.Adamowicz dnia 2011-01-13 inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


    Biuletyn Informacji Publicznej v1.0 góra