Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu serwis informacyjny
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W ELBLĄGU
  • Status prawny
  • Struktura organizacyjna PSSE
  • Historia PSSE
  • Wzory dokumentów, dodatkowe usługi
  • Archiwizacja dokumentów
  • Prowadzone Rejestry w PSSE
  • Kontakt
  • AKTUALNOŚCI
  • Europejski Tydzień Szczepień
  • USTAWA o Działalności Leczniczej
  • Nowa USTAWA Bezpieczeństwa Pracy
  • OSTRZEŻENE PUBLICZNE dotyczące żywności
  • DOPALACZE - gdzie szukać pomocy
  • NIE DLA CZADU
  • GRYPA
  • Szkolenia z zakresu BHiP
  • Szczepienia lisów 2016
  • Światowy Dzień Rzucania Palenia Papierosów 2016
  • OGŁOSZENIA
  • Zapytania ofertowe
  • Zamówienia publiczne
  • Nabór pracowników
  • Komunikaty
  • HIV jestem świadom SZKOLENIE
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM MIASTA ELBLĄGA
  • KOMUNIKAT dla osób prowadzących Gabinety Kosmetyczne, Studia Tatuażu, Fryzjerów
  • KOMUNIKAT DOT. PRZYPADKÓW ZAKAŹNYCH CHORÓB ODZWIERZĘCYCH
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM POWIATU ELBLĄSKIEGO
  • POWODŹ - istotne informacje w przypadku wystąpienia Żywiołu
  • KĄPIELISKA - Komunikat
  • SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA CHORÓB ZAKAŹNYCH
  • EKSHUMACJE - informacje istotne dla petenta
  • DOSTAWY BEZPOŚREDNIE, PRODUKCJA PIERWOTNA
  • CATERING - Wymogi Specyfikacyjne
  • EPIDEMIOLOGIA
  • Zgłoszenie Zachorowania na chorobę zakaźną - druki
  • SZCZEPIENIA OCHRONNE
  • CHOROBY ZAKAŹNE na świecie - informacje dla turystów i podróżnych
  • Choroby przenoszone przez KLESZCZE
  • Informacyja o Meningokokach
  • GRYPA ( w tym grypa wywołana wirusem A/H1N1)
  • PNEUMOKOKI
  • AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
  • POLIO
  • Higiena Żywienia
  • Materiały do kontaktu z Żywnością
  • Nowe przepisy
  • Bezpieczne Grzybobranie
  • Higiena Pracy
  • Bezpieczeństwo chemikaliów a Twoja firma
  • Stres w pracy
  • Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna
  • Konkurs na hasło antytytoniowe
  • Zatrucia grzybami
  • Program przedszkolny „Czyste powietrze wokół nas
  • Skorzystaj z możliwości stworzenia lokalu bez papierosa.
  • USTAWA ANTYNIKOTYNOWA
  • COŚ WAS ŁĄCZY - ZRÓB TEST NA HIV
  • Europejski Kodeks Walki z Rakiem
  • Skutki zdrowotne promieniowania UV
  • TRZYMAJ FORMĘ
  • Informacje dla rodziców uczniów szkół podstawowych
  • UWAGA UPAŁY - zasady bezpieczeństwa
  • ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
  • Konkurs wiedzy o HIV 2015
  • ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
  • Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych
  • JEDEN TEST DWA ŻYCIA
  • WIEM CO JEM
  • Higiena Komunalna
  • Informacja dla podmiotów korzystających z ujęć własnych
  • Informacja dla przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych
  • Informacja dla zarządców pływalni
  • Światowy Dzień WODY 2016
  • Ocena obszarowa wody dla gmin
  • Ocena jakości wody w Elblągu
  • Higiena Dzieci i Młodzieży
  • WSZAWICA
  • Wytyczne do tworzenia właściwych warunków sanitarno-higienicznych w innych formach wychowania przedszkolnego.
  • ZAPOBIEGANIE GRYPIE w szkołach i placówkach oświatowych
  • PLACÓWKI WYPOCZYNKU DZIECI - nowe procedury
  • AKTY PRAWNE regulujące warunki higiniczno-sanitarne w szkołach i placówkach oświatowych
  • Sekcja Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
  • ZNS zadania, wzory dokumentów
  • Polityka COOKIES
    Serwis
  • rejestr zmian
  • statystyki odwiedzin
  • instrukcja obsługi
  • redakcja BIP
  • administracja stroną BIP
  • PROMOCJA ZDROWIA I OśWIATA ZDROWOTNA   \  ZATRUCIA GRZYBAMI

      Zatrucia grzybami

    Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia

    Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ­ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. Jednak w naszych lasach ­rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby ­trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych ­zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

     

    Grzyby z rurkami

    Najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane przez grzybiarzy są grzyby jadalne, które na spodniej części kapeluszy mają warstwę ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę. Wśród tych grzybów nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko grzyby powodujące zaburzenia pokarmowe lub grzyby niejadalne jak goryczak żółciowy, mylnie nazywany „szatanem”.

     

    Grzyby z blaszkami

    Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga większej wiedzy i ostrożności, ponieważ są wśród nich grzyby śmiertelnie trujące. Większość szczególnie niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy.

     

     

     



    ABC zbieracza grzybów

     Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.

     Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, których nie znamy. Nie

      niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są one potrzebne w ekosystemie leśnym.

     Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy zabezpieczając w ten sposób ­grzybnię przed uszkodzeniem lub zniszczeniem. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich ­charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego ­bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.

     Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków wykonanych z materiałów z naturalnych materiałów. W torebkach, ­siatkach i koszykach plastikowych grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. ­Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.

     Nie oceniamy grzybów nam nieznanych na podstawie smaku, ponieważ – ­przykładowo – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym. Nie wierzmy też starym przesądom ­mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, włożonych do potrawy z grzybów, co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków grzybów niejadalnych czy trujących.

    ABC przyrządzania i spożywania potraw z grzybów

     Grzyby są potrawą ciężko strawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.

     Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.

     Nie wolno przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się one psują i szybko powstają w nich substancje trujące.

    Należy pamiętać, że zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnoś­ciami i biegunką.

    Należy wiedzieć, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

     

    W przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości po spożyciu grzybów, należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki niespożytej potrawy, kał, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów powinno się zabezpieczyć i przekazać do badań diagnostycznych w celu określenia gatunku grzyba, który spowodował zatrucie.

    Jeśli nie jesteś pewny, czy zebrane przez ciebie grzyby są jadalne, możesz się skonsultować
    z mykologiem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ulicy Żołnierskiej 16
    w Olsztynie, VI piętro, Oddział Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku
    ,
    tel. 089 524-84-40, w godz. 8:00 - 14:00

     

     

    Państwowa Inspekcja Sanitarna
    życzy bezpiecznego grzybobrania i przyjemnego wypoczynku w lesie

     

      udostępnił Waldemar Adamowicz dnia 2014-09-10 inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


    Biuletyn Informacji Publicznej v1.0 góra