INFORMACJA POWODZIOWA
INFORMACJA O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Dlatego należy je dokładnie sprawdzać przed spożyciem. Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.
NIE JEDZ, ZWŁASZCZA NIE PODAWAJ DZIECIOM PRODUKTÓW, KTÓRE
-
zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie pakowane, jeśli nawet nie wykazują oznak zepsucia
-
mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję
-
mają widoczną pleśń lub zapach spleśniały, stęchły
-
są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy chemiczny zapach
-
są w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność ( trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp...)
-
znajdowały się w miejscach brudnych – chlewach, oborach, kurnikach itp...
-
są w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy)
Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia – mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.
POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU
-
produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze i gotowe potrawy itp... przechowuj w temperaturze niższej niż 8° C
-
przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, pestycydów, nawozów mineralnych
-
przechowuj żywność w suchym, chłodnym miejscu
-
chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami
W KAZDYM PRZYPADKU WYSTAPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYZSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO – NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DO LEKARZA
im szybsza pomoc lekarska, tym szybszy powrót do zdrowia, czasem jest to warunek uratowania życia

INFORMACJA O WODZIE DO PICIA
Fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne groźne dla zdrowia i życia człowieka. Po ustąpieniu powodzi woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i odkazić.
OCZYSZCZANIE I ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ
Po wybraniu wody ze studni trzeba oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku zastąpić ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku ok. 10 cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary. Dezynfekcję należy przeprowadzić we wszystkich nowych studniach oraz po wszelkich pracach wewnątrz studni. Przed przystąpieniem do dezynfekcji trzeba zmierzyć przy pomocy tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość wapna chlorowanego według zasad podanych poniżej:
średnica studni ilość wapna chlorow. ilość monochloram.
w cm na każdy m głeb. wody na każdy m głęb. wody
80 150g – 1 szklanka 165g
90 200g – 1 szklanka i ćwierć 220g
100 250g – półtorej szklanki 270g
120 350g – 2 szklanki i ćwierć 380g
w przypadku stosowania roztworu podchlorku sodu należy szklankę takiej samej objętości jak wapna chlorowanego lub dawki wymienionej w gramach dwukrotnie zwiekszyć.
Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję wody należy:
do wiadra z wodą dodać 2 płaskie łyżeczki od herbaty wapna chlorowanego i płynem tym wyszorować cembrowinę, po ponownym napełnieniu studni wodą, odmierzoną według tabeli ilość wapna chlorowanego dokładnie rozetrzeć w wiadrze z niewielką ilością wody ( na papkę podobną do śmietany), dopełnić wiadro woda, rozmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.
UWAGA: Środki odkażające należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub sklanym.
ODKAŻANIE STUDZIEN WIERCONYCH I ABISYŃSKICH
W przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego nastręcza duże trudności. Dlatego w wyjątkowych wypadkach odkaża się je wprowadzając roztwór za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj w przypadku zanieczyszczenia studni dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.
ODKAŻANIE WEWNĘTRZNEJ CZĘŚCI POMPY ABISYŃSKIEJ
Przeprowadza się w następujący sposób: 4 gramy wapna chlorowanego ( 1 czubata łyżeczka) albo 7 gram podchlorku sodu ( 1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubkach wody. Zdjąć kolumienkę studni, wlać przygotowany roztwór do rury, nałożyć kolumienkę, pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy, pozostawić na 24 godziny, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie. Po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być zbadana przez najbliższą stację sanitarno-epidemiologiczną, która wyda orzeczenie czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.
ODKAŻANIE WODY
Każdą niepewną wodę przeznaczoną do picia należy odkażać. Dzięki zniszczeniu bakterii, a w szczególności zarazków chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, staje się ona bezpieczna dla zdrowia. Odkażanie wody można przeprowadzić różnymi środkami i sposobami:
-
najprostszym i dobrym sposobem odkażania jest gotowanie wody
-
można również dezynfekować wodę za pomocą specjalnych preparatów i pastylek pod różnymi nazwami, przeprowadzając ten zabieg ściśle według przepisó załączonych do tych preparatów
Pamiętaj! Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych. Duża zawartość środków chemicznych ( azotanów0 może wywołać u niemowląt sinice, która przy braku natychmiastowej pomocy lekarskiej bywa śmiertelna; dlatego też wszystkie kobiety ciężarne oraz niemowlęta powinny korzystać wyłącznie z wody badanej i określonej jako „odpowiadająca wymaganiom sanitarnym;.
INFORMACJA O ZAPOBIEGANIU CHOROBOM ZAKAŹNYM
OSTRZEŻENIE:
POWÓDŹ sprzyja szerzeniu się CHORÓB ZAKAŹNYCH!
Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, palmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą one pozostawać zdolne do zakażania przez kilka tygodni. Zarazki należy niszczyć wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.
W tym celu należy:
-
odkazić wapnem chlorowanym zalane studnie i ujęcia wody
-
oczyścić z osadów i odkazić przy pomocy chemicznych środków czyszczących powierzchnię ścian, podłóg i sprzęty gospodarcze,
-
wywietrzyć, wysuszyć i odmalować pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze, zwłaszcza te, w których przechowuje się żywność i gdzie przebywają małe dzieci oraz osoby starsze niedołężne
-
oczyścić, wysuszyć i odkazić toalety: często powtarzać odkażanie urządzeń sanitarnych i toalet, zmywać je i utrzymywać w czystości i suchości
TYLKO RYGORYSTYCZNE PRZESTRZEGANIE ZASAD HIGIENY CHRONI PRZED ZACHOROWANIEM
WODĘ do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy ZAWSZE GOTOWAĆ przed użyciem. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego ( mięso, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania. RĘCE myć dokładnie wodą i mydłem, czyszcząc również paznokcie po każdej wizycie w toalecie, oporządzeniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw, mięsa, jaj. W razie zachorowania należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i poddać jego zaleceniom. W przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych przeciw durowi brzusznemu należy jak najszybciej zgłosić się do odpowiedniego punktu szczepień.
Najistotniejsze zagrożenia ze strony biologicznych czynników chrobotwórczych w sytuacji powodzi
CHOROBA
|
Okres wylęgania
|
Objawy
|
Drogi szerzenia
|
Zapobieganie
|
Dur brzuszny(paleczka duru brzusznego Salmonella Typhi)
|
10-14 dni
|
- pogorszenie samopoczucia, ogólne rozbicie, stany podgorączkowe, bóle mięśniowe i krwawienia z nosa, język suchy pokryty brunatnym nalotem, wzdęcia brzucha, w drugim tygodniu pojawia się na skórze brzucha i w dolnej części klatki piersiowej charakterystyczna wysypka tzw. Różyczka durowa
|
- spożywanie zanieczyszczonej wody i żywności w szczególności mleka i jego przetworów
|
- przestrzeganie zasad higieny osobistej (częste mycie rąk, unikanie kontaktu z przedmiotami zanieczyszczonymi szlamem), przestrzeganie higieny żywienia, prawidłowe zaopatrzenie w wodę, właściwe unieszkodliwienie śmieci i nieczystości, stosowanie rękawic ochronnych,
- szczepienia wg Programu Szczepień Ochronnych (PSO) na rok 2010 (część I.B Szczepienia obowiązkowe osób narażonych w sposób szczególny na zakażenie0
http://www.pis.gov.pl/?dep=141
|
Tężec(laseczki tężca Clostridium tetani)
|
3-21 dni
|
- pogorszenie samopoczucia, mrowienia/drętwienia w miejscu zranienia, wzmożone napięcie mięśniowe, szczękościsk
|
- zranienie przedmiotem zanieczyszczonym ziemią
|
- oczyszczenie i zaopatrzenie rany,
- szczepienia wg PSO na rok 2010 (część I.B i III.J Szczepienia obowiązkowe osób narażonych w sposób szczególnych na zakażenie.)
|
Wirusowe zapalenie wątroby typu A( wirus HAV )
|
15-50 dni
|
- żółtaczka, ściemnienie moczu, bóle brzucha, osłabienie, brak apetytu
|
- picie zanieczyszczonej wody, brudne ręce
|
- unikanie picia zanieczyszczonej wody, przestrzeganie zasad higieny osobistej ( zwłaszcza higieny rąk)
- szczepienia ( część II. Szczepienia Zalecane, niefinansowane ze środków znajdujących się w budżecie Ministra Właściwego ds. Zdrowia)
|
Salmonellozy i inne zatrucia/zakażenia pokarmowe
|
8-12 godzin
|
- biegunka, nudności, wymioty, gorączka
|
- spożycie zanieczyszczonej bakrteriami/ toksynami żywności/ wody
|
- przestrzeganie zasad higieny osobistej i higieny żywienia ( unikanie spożywania surowych niedogotowanych i niedosmażonych jaj i mięsa)
- unikanie picia zanieczyszczonej wody
|
Czerwonka bakteryjna(pałeczka z rodzaju Shigella0
|
2-5 dni
|
- bóle brzucha, nudności, biegunka 9częste stolce z domieszką krwi i śluzu połączone z silnym parciem), podwyższona temperatura
|
- najczęściej przez ręce lub przedmioty zanieczyszczone kałem
|
- przestrzeganie zasad higieny osobistej ( m.in. częste mycie rąk, stosowanie przegotowanej wody do higieny jamy ustnej) i higieny żywienia ( picie przegotowanej lub butelkowanej wody, powstrzymanie się od spożywania surowych owoców i warzyw)
|
UWAGA:
W sytuacji wystąpienia objawów chorobowych opisanych w powyższej tabeli należy natychmiast zgłosić się do lekarza.
Opracowanie: na podstawie materiałów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny |