Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu serwis informacyjny
POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W ELBLĄGU
  • Status prawny
  • Struktura organizacyjna PSSE
  • Historia PSSE
  • Wzory dokumentów, dodatkowe usługi
  • Archiwizacja dokumentów
  • Prowadzone Rejestry w PSSE
  • Kontakt
  • AKTUALNOŚCI
  • Europejski Tydzień Szczepień
  • USTAWA o Działalności Leczniczej
  • Nowa USTAWA Bezpieczeństwa Pracy
  • OSTRZEŻENE PUBLICZNE dotyczące żywności
  • DOPALACZE - gdzie szukać pomocy
  • NIE DLA CZADU
  • GRYPA
  • Szkolenia z zakresu BHiP
  • Szczepienia lisów 2016
  • Światowy Dzień Rzucania Palenia Papierosów 2016
  • OGŁOSZENIA
  • Zapytania ofertowe
  • Zamówienia publiczne
  • Nabór pracowników
  • Komunikaty
  • HIV jestem świadom SZKOLENIE
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM MIASTA ELBLĄGA
  • KOMUNIKAT dla osób prowadzących Gabinety Kosmetyczne, Studia Tatuażu, Fryzjerów
  • KOMUNIKAT DOT. PRZYPADKÓW ZAKAŹNYCH CHORÓB ODZWIERZĘCYCH
  • RAPORT ZA 2015 r. O STANIE SANITARNYM POWIATU ELBLĄSKIEGO
  • POWODŹ - istotne informacje w przypadku wystąpienia Żywiołu
  • KĄPIELISKA - Komunikat
  • SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA CHORÓB ZAKAŹNYCH
  • EKSHUMACJE - informacje istotne dla petenta
  • DOSTAWY BEZPOŚREDNIE, PRODUKCJA PIERWOTNA
  • CATERING - Wymogi Specyfikacyjne
  • EPIDEMIOLOGIA
  • Zgłoszenie Zachorowania na chorobę zakaźną - druki
  • SZCZEPIENIA OCHRONNE
  • CHOROBY ZAKAŹNE na świecie - informacje dla turystów i podróżnych
  • Choroby przenoszone przez KLESZCZE
  • Informacyja o Meningokokach
  • GRYPA ( w tym grypa wywołana wirusem A/H1N1)
  • PNEUMOKOKI
  • AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
  • POLIO
  • Higiena Żywienia
  • Materiały do kontaktu z Żywnością
  • Nowe przepisy
  • Bezpieczne Grzybobranie
  • Higiena Pracy
  • Bezpieczeństwo chemikaliów a Twoja firma
  • Stres w pracy
  • Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna
  • Konkurs na hasło antytytoniowe
  • Zatrucia grzybami
  • Program przedszkolny „Czyste powietrze wokół nas
  • Skorzystaj z możliwości stworzenia lokalu bez papierosa.
  • USTAWA ANTYNIKOTYNOWA
  • COŚ WAS ŁĄCZY - ZRÓB TEST NA HIV
  • Europejski Kodeks Walki z Rakiem
  • Skutki zdrowotne promieniowania UV
  • TRZYMAJ FORMĘ
  • Informacje dla rodziców uczniów szkół podstawowych
  • UWAGA UPAŁY - zasady bezpieczeństwa
  • ŚWIATOWY DZIEŃ AIDS
  • Konkurs wiedzy o HIV 2015
  • ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
  • Profilaktyczny program w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych
  • JEDEN TEST DWA ŻYCIA
  • WIEM CO JEM
  • Higiena Komunalna
  • Informacja dla podmiotów korzystających z ujęć własnych
  • Informacja dla przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych
  • Informacja dla zarządców pływalni
  • Światowy Dzień WODY 2016
  • Ocena obszarowa wody dla gmin
  • Ocena jakości wody w Elblągu
  • Higiena Dzieci i Młodzieży
  • WSZAWICA
  • Wytyczne do tworzenia właściwych warunków sanitarno-higienicznych w innych formach wychowania przedszkolnego.
  • ZAPOBIEGANIE GRYPIE w szkołach i placówkach oświatowych
  • PLACÓWKI WYPOCZYNKU DZIECI - nowe procedury
  • AKTY PRAWNE regulujące warunki higiniczno-sanitarne w szkołach i placówkach oświatowych
  • Sekcja Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
  • ZNS zadania, wzory dokumentów
  • Polityka COOKIES
    Serwis
  • rejestr zmian
  • statystyki odwiedzin
  • instrukcja obsługi
  • redakcja BIP
  • administracja stroną BIP
  • KOMUNIKATY   \  POWODŹ - ISTOTNE INFORMACJE W PRZYPADKU WYSTąPIENIA ŻYWIOłU

      Informacja dla POWODZIAN

     

    INFORMACJA POWODZIOWA

     

    INFORMACJA O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI

         Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Dlatego należy je dokładnie sprawdzać przed spożyciem. Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

    NIE JEDZ, ZWŁASZCZA NIE PODAWAJ DZIECIOM PRODUKTÓW, KTÓRE

    • zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie pakowane, jeśli nawet nie wykazują oznak zepsucia

    • mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję

    • mają widoczną pleśń lub zapach spleśniały, stęchły

    • są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy chemiczny zapach

    • są w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność ( trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp...)

    • znajdowały się w miejscach brudnych – chlewach, oborach, kurnikach itp...

    • są w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy)

        Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia – mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.

     POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU

    • produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze i gotowe potrawy itp... przechowuj w temperaturze niższej niż 8° C

    • przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, pestycydów, nawozów mineralnych

    • przechowuj żywność w suchym, chłodnym miejscu

    • chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami

     

    W KAZDYM PRZYPADKU WYSTAPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYZSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO – NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DO LEKARZA

    im szybsza pomoc lekarska, tym szybszy powrót do zdrowia, czasem jest to warunek uratowania życia

     INFORMACJA O WODZIE DO PICIA                     

         Fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne groźne dla zdrowia i życia człowieka. Po ustąpieniu powodzi woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i odkazić.

     OCZYSZCZANIE I ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ

         Po wybraniu wody ze studni trzeba oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku zastąpić ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku ok. 10 cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary. Dezynfekcję należy przeprowadzić we wszystkich nowych studniach oraz po wszelkich pracach wewnątrz studni. Przed przystąpieniem do dezynfekcji trzeba zmierzyć przy pomocy tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość wapna chlorowanego według zasad podanych poniżej:

     średnica studni    ilość wapna chlorow.     ilość monochloram.

           w cm             na każdy m głeb. wody   na każdy m głęb. wody

             80                       150g – 1 szklanka                        165g

             90                 200g – 1 szklanka i ćwierć               220g

            100                 250g – półtorej szklanki                  270g

            120                 350g – 2 szklanki i ćwierć               380g

         w przypadku stosowania roztworu podchlorku sodu należy szklankę takiej samej objętości jak wapna chlorowanego lub dawki wymienionej w gramach dwukrotnie zwiekszyć.

     Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję wody należy:

         do wiadra z wodą dodać 2 płaskie łyżeczki od herbaty wapna chlorowanego i płynem tym wyszorować cembrowinę, po ponownym napełnieniu studni wodą, odmierzoną według tabeli ilość wapna chlorowanego dokładnie rozetrzeć w wiadrze z niewielką ilością wody ( na papkę podobną do śmietany), dopełnić wiadro woda, rozmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.

     UWAGA: Środki odkażające należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub sklanym.

     ODKAŻANIE STUDZIEN WIERCONYCH I ABISYŃSKICH

         W przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego nastręcza duże trudności. Dlatego w wyjątkowych wypadkach odkaża się je wprowadzając roztwór za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj w przypadku zanieczyszczenia studni dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.

     ODKAŻANIE WEWNĘTRZNEJ CZĘŚCI POMPY ABISYŃSKIEJ

          Przeprowadza się w następujący sposób: 4 gramy wapna chlorowanego ( 1 czubata łyżeczka) albo 7 gram podchlorku sodu ( 1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubkach wody. Zdjąć kolumienkę studni, wlać przygotowany roztwór do rury, nałożyć kolumienkę, pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy, pozostawić na 24 godziny, następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie. Po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być zbadana przez najbliższą stację sanitarno-epidemiologiczną, która wyda orzeczenie czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.

     ODKAŻANIE WODY

          Każdą niepewną wodę przeznaczoną do picia należy odkażać. Dzięki zniszczeniu bakterii, a w szczególności zarazków chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, staje się ona bezpieczna dla zdrowia. Odkażanie wody można przeprowadzić różnymi środkami i sposobami:

    • najprostszym i dobrym sposobem odkażania jest gotowanie wody

    • można również dezynfekować wodę za pomocą specjalnych preparatów i pastylek pod różnymi nazwami, przeprowadzając ten zabieg ściśle według przepisó załączonych do tych preparatów

    Pamiętaj! Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych. Duża zawartość środków chemicznych ( azotanów0 może wywołać u niemowląt sinice, która przy braku natychmiastowej pomocy lekarskiej bywa śmiertelna; dlatego też wszystkie kobiety ciężarne oraz niemowlęta powinny korzystać wyłącznie z wody badanej i określonej jako „odpowiadająca wymaganiom sanitarnym;.

     INFORMACJA O ZAPOBIEGANIU CHOROBOM ZAKAŹNYM

     OSTRZEŻENIE:

    POWÓDŹ sprzyja szerzeniu się CHORÓB ZAKAŹNYCH!

         Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, palmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą one pozostawać zdolne do zakażania przez kilka tygodni. Zarazki należy niszczyć wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.

    W tym celu należy:

    • odkazić wapnem chlorowanym zalane studnie i ujęcia wody

    • oczyścić z osadów i odkazić przy pomocy chemicznych środków czyszczących powierzchnię ścian, podłóg i sprzęty gospodarcze,

    • wywietrzyć, wysuszyć i odmalować pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze, zwłaszcza te, w których przechowuje się żywność i gdzie przebywają małe dzieci oraz osoby starsze niedołężne

    • oczyścić, wysuszyć i odkazić toalety: często powtarzać odkażanie urządzeń sanitarnych i toalet, zmywać je i utrzymywać w czystości i suchości

     TYLKO RYGORYSTYCZNE PRZESTRZEGANIE ZASAD HIGIENY CHRONI PRZED ZACHOROWANIEM

          WODĘ do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy ZAWSZE GOTOWAĆ przed użyciem. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego ( mięso, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania. RĘCE myć dokładnie wodą i mydłem, czyszcząc również paznokcie po każdej wizycie w toalecie, oporządzeniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw, mięsa, jaj. W razie zachorowania należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i poddać jego zaleceniom. W przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych przeciw durowi brzusznemu należy jak najszybciej zgłosić się do odpowiedniego punktu szczepień.

    Najistotniejsze zagrożenia ze strony biologicznych czynników chrobotwórczych w sytuacji powodzi

     

    CHOROBA

    Okres wylęgania

    Objawy

    Drogi szerzenia

    Zapobieganie

    Dur brzuszny(paleczka duru brzusznego Salmonella Typhi)

    10-14 dni

    - pogorszenie samopoczucia, ogólne rozbicie, stany podgorączkowe, bóle mięśniowe i krwawienia z nosa, język suchy pokryty brunatnym nalotem, wzdęcia brzucha, w drugim tygodniu pojawia się na skórze brzucha i w dolnej części klatki piersiowej charakterystyczna wysypka tzw. Różyczka durowa

    - spożywanie zanieczyszczonej wody i żywności w szczególności mleka i jego przetworów

    - przestrzeganie zasad higieny osobistej (częste mycie rąk, unikanie kontaktu z przedmiotami zanieczyszczonymi szlamem), przestrzeganie higieny żywienia, prawidłowe zaopatrzenie w wodę, właściwe unieszkodliwienie śmieci i nieczystości, stosowanie rękawic ochronnych,

    - szczepienia wg Programu Szczepień Ochronnych (PSO) na rok 2010 (część I.B Szczepienia obowiązkowe osób narażonych w sposób szczególny na zakażenie0

    http://www.pis.gov.pl/?dep=141

    Tężec(laseczki tężca Clostridium tetani)

    3-21 dni

    - pogorszenie samopoczucia, mrowienia/drętwienia w miejscu zranienia, wzmożone napięcie mięśniowe, szczękościsk

    - zranienie przedmiotem zanieczyszczonym ziemią

    - oczyszczenie i zaopatrzenie rany,

    - szczepienia wg PSO na rok 2010 (część I.B i III.J Szczepienia obowiązkowe osób narażonych w sposób szczególnych na zakażenie.)

    Wirusowe zapalenie wątroby typu A( wirus HAV )

    15-50 dni

    - żółtaczka, ściemnienie moczu, bóle brzucha, osłabienie, brak apetytu

    - picie zanieczyszczonej wody, brudne ręce

    - unikanie picia zanieczyszczonej wody, przestrzeganie zasad higieny osobistej ( zwłaszcza higieny rąk)

    - szczepienia ( część II. Szczepienia Zalecane, niefinansowane ze środków znajdujących się w budżecie Ministra Właściwego ds. Zdrowia)

    Salmonellozy i inne zatrucia/zakażenia pokarmowe

    8-12 godzin

    - biegunka, nudności, wymioty, gorączka

    - spożycie zanieczyszczonej bakrteriami/ toksynami żywności/ wody

    - przestrzeganie zasad higieny osobistej i higieny żywienia ( unikanie spożywania surowych niedogotowanych i niedosmażonych jaj i mięsa)

    - unikanie picia zanieczyszczonej wody

    Czerwonka bakteryjna(pałeczka z rodzaju Shigella0

    2-5 dni

    - bóle brzucha, nudności, biegunka 9częste stolce z domieszką krwi i śluzu połączone z silnym parciem), podwyższona temperatura

    - najczęściej przez ręce lub przedmioty zanieczyszczone kałem

    - przestrzeganie zasad higieny osobistej ( m.in. częste mycie rąk, stosowanie przegotowanej wody do higieny jamy ustnej) i higieny żywienia ( picie przegotowanej lub butelkowanej wody, powstrzymanie się od spożywania surowych owoców i warzyw)

    UWAGA:

    W sytuacji wystąpienia objawów chorobowych opisanych w powyższej tabeli należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

     

     Opracowanie: na podstawie materiałów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny

      udostępnił Waldemar ADAMOWICZ dnia 2010-07-01 inf |  zmiany |  statystyki |  góra 


    Biuletyn Informacji Publicznej v1.0 góra