Zadania:
1) kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczących warunków produkcji, transportu, obrotu żywnością oraz warunków żywienia zbiorowego; 2) kontrola w zakresie przestrzegania wymagań higieny w zakładach, które wytwarzają, przetwarzają i wprowadzają do obrotu materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością i kosmetyki; 3) przeprowadzanie urzędowych kontroli w zakładach produkcji, obrotu żywnością i żywienia zbiorowego w zakresie: - oceny stanu sanitarno – technicznego i porządkowego, wielkości, rozmieszczenia pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych, socjalnych, otoczenia zakładu; - wyposażenia, rozmieszczenia konstrukcji urządzeń i sprzętu, stosowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością; - zaopatrzenia w wodę; - warunków magazynowania i przechowywania żywności; - prowadzenia procesów technologicznych; - gospodarki wszelkimi odpadami w tym odpadami żywnościowymi; - prowadzonego przez przedsiębiorców systemu kontroli i nadzoru nad zabezpieczeniem zakładu przed dostępem szkodników; - transportu żywności; - przestrzegania higieny osobistej i warunków zdrowia wymaganych od osób zatrudnionych w procesach produkcji i obrotu żywnością; - opracowania stopnia wdrożenia i realizacji stałych procedur na podstawie zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP); - sposobu znakowania środków spożywczych wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu handlowego; - obrotu suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wzbogacanymi; - oceny planowania i sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego tj. placówkach oświatowych i służby zdrowia; - oceny zgodności z wymaganiami żywności produkowanej i wprowadzanej do obrotu –pobieranie próbek w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu z częstotliwością zgodną z planem poboru próbek opracowanym na podstawie wytycznych GIS;
Podejmowanie działań w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF);
Powiadamianie oraz monitorowanie działań mających na celu wycofanie z rynku kosmetyków niespełniających wymagań w ramach funkcjonowania Europejskiego Systemu Szybkiej Wymiany Informacji o Produktach Niebezpiecznych – RAPEX;
Prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w pierwszej instancji w sprawach dotyczących nieprzestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych w zakładach produkcji i obrotu żywnością;
Rozpatrywanie interwencji konsumentów dotyczących nieprzestrzegania zasad higieny w zakładach produkujących i wprowadzających żywność do obrotu oraz niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności;
Współpraca z Sekcją Nadzoru Zapobiegawczego w związku z opiniowaniem projektów dotyczących budowy lub przebudowy zakładów pracy – w zakresie wymagań higieniczno- zdrowotnych zakładów produkcji i obrotu żywnością;
Współpraca z innymi służbami kontrolującymi;
Poniżej w załącznikach znajdą Państwo Aktualny Spis Aktów Prawnych dotyczących i związanych z zakresem działania Sekcji Higieny Żywienia i Przedmiotów Uzytku zarówno przepisy krajowe jak i akty prawne obowiązujące na tereniu UE |